Fotboll inomhus : 30 september 2011


Är ni motiverad att spela fotboll igen på fredag ? Här finns den information ni behöver. 

 

Datum : Fredag 2011-09-30

Tid : Klockan 19:00 – 20:30

Plats :   Inomhus, Lagaholmshallen  B (bredvid badhuset / simhallen).

Anteckning : Skriv ditt namn (under ”kommentarer”) om du vill komma. Det maximala antalet deltagare är 20 personer. De första människor som har registrerat på bloggen kommer att prioriteras.

Tack !

Öppet och gratis för alla !

Matthieu

PS : Här finns det min ny mobiltelefonnummer om ni behöver mer information : 0720 206 98 96

Advertisements

För er som vill lära er att laga mat …


Det är inte alltid lätt att laga mat när man aldrig har lagat mat förut. Så har Ann-Charlotte en fin idé om en kurs för människor som är trötta på att äta müsli och yoghurt varje måltid…

Vi kan börja med en kurs bland oss elever först och efter flera gånger kan vi delta i en kurs med ABF ?

Jag föreslår att undervisa hur man lagar choklad mousse.

Skulle ni vara intresserade? Vi måste vara minst 6 personer för att starta denna aktivitet.

Vi organiserar denna kurs först för människor som inte kan laga mat men som vill lära sig.

Om ni är intresserade (av att lära er eller av att undervisa), var snäll att skriv ditt namn på bloggen eller prata direkt med mig.

Tack !

Matthieu


Dagens kultur fråga 29 oktober 2011


Sveriges äldsta ek tros vara mellan 800-1000 år gammal, vad kallas den ?

Svaret är : Kvilleken eller Rumskullaeken.

Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, efter socknen i vilken den står (använt av bland annat länsstyrelsen), eller Tusenårseken. Eken som mäter 14 meter i omkrets är cirka 1000 år gammal, och står vid Norra Kvill, ungefär två mil nordväst om Vimmerby i Småland. I Rumskullaeken spelades scenerna i svensk filmen Jag är nyfiken gul in.

Kvilleken beskrevs första gången 1772 av häradsfogden Magnus Gabriel Craelius i boken Försök till ett landskaps beskrivning.


Greta Garbo


Biografi
Greta Lovisa Garbo, född Gustafsson 18 september 1905 i Stockholm, död 15 april 1990 i New York City i USA, var en svensk skådespelerska. Hon är rankad som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.
Barndom
Garbo var dotter till renhållningsarbetaren Karl Alfred Gustafsson och hans hustru Anna Lovisa Johansson. Hon hade två syskon: Sven och Alva. Under Garbos uppväxt bodde familjen i en lägenhet på 1 rum och kök på Blekingegatan 32 i Stockholm. Hennes mor var hemmafru men arbetade ibland extra som sömmerska.
Första filmrollerna

Greta Garbo och Mauritz Stiller

PUB:s första varuhus i Stockholm mot Kungsgatan där Greta Garbo arbetade som butiksbiträde och fotomodell på tidigt 1920-tal. (Huset med texten Paul U. Bergström på husgaveln).
Då Garbo var fjorton avled hennes far och hon fick arbete i Ekengrens frisersalong, som då låg på Götgatan på Söder i Stockholm. En dag så kommer det in en man som ska rakas och Greta får uppdraget. Han presenterar sig som Kristian Bergström och erbjuder henne så småningom ett arbete på varuhuset PUB som ägs av hans far Paul U. Bergström. Hon accepterar erbjudandet och börjar arbeta som butiksbiträde på PUBs hattavdelning i juli 1920 där hon så småningom även kom att arbeta som fotomodell för olika annonser. Hennes första filmroll var i en kort reklamfilm för varuhuset PUB med titeln “Herrskap i Stockholm ute på inköp”. Den första spelfilm hon medverkade i var en biroll i kortfilmen Luffar-Petter (1922) (en stumfilm). För att kunna medverka i filmen och även senare börja på Dramatens scenskola, slutade hon sin anställning på PUB 22 juli 1922.
Mellan 1922 och 1924 studerade Garbo vid Dramatens elevskola i Stockholm. Vid midsommartid 1924 blev hon bekant med Ivar Kreuger i samband med ett besök i Stockholm av Mary Pickford och Douglas Fairbanks, anordnat av SF och Charles Magnusson, då Kreuger bjöd hela sällskapet på en skärgårdstur i sin båt Loris. Filmregissören Mauritz Stiller, anses var den som “upptäckte” Garbo, han blev tipsad om henne av sin kamrat Gustaf Molander som var chef på Dramatens elevskola vid tiden. Stiller gav henne en roll i sin film Gösta Berlings saga (1924). Manusförfattaren Arthur Nordén sägs vara den som har gett Greta Gustafsson sitt artistnamn Garbo, vid en tilltänkt filmproduktion med Stiller där hon skulle ha fått huvudrollen. Garbo är en förvrängning av namnet på Gustav II Adolfs svåger Gábor Bethlen, och vilken Nordén ofta talat om i sin historieundervisning på folkhögskolan Hvilan 1915-1918, innan han blev manusförfattare åt Stiller.
Gösta Berlings saga blev en kommersiell succé i Tyskland vilket ledde till att Stiller och Garbo fick flera anbud att göra film där. Tillsammans arbetade de på ett filmprojekt med namnet Die Odaliske von Smolny som dock aldrig fullföljdes. Året efter fick Greta Garbo en av huvudrollerna i Georg Wilhelm Pabsts omtalade stumfilm Den glädjelösa gatan (Die freudlose Gasse).
Svensk sedel
Greta Garbo skall pryda den nya svenska 100-kronorssedeln, som kommer i bruk först någon gång kring år 2014-2015.[1]
Filmografi
• 1920 – Herr och fru Stockholm
• 1921 – Konsumtionsföreningen Stockholm med omnejd
• 1921 – En lyckoriddare
• 1922 – Luffar-Petter
• 1924 – Gösta Berlings saga
• 1925 – Den glädjelösa gatan
• 1926 – Virveln
• 1926 – Fresterskan
• 1926 – Åtrå
• 1927 – Love
• 1928 – En gudomlig kvinna
• 1928 – Den mystiska kvinnan
• 1928 – Gröna hatten
• 1929 – Vilda orkidéer
• 1929 – En kvinnas moral
• 1929 – Kyssen
• 1930 – Anna Christie, engelsk version
• 1930 – Romantik
• 1931 – Inspiration
• 1931 – Anna Christie, tysk version
• 1931 – Susan Lenox
• 1931 – Mata Hari
• 1932 – Grand Hotel
• 1932 – Som du vill ha mig
• 1933 – Drottning Christina
• 1934 – Den brokiga vävnaden
• 1935 – Anna Karenina
• 1936 – Kameliadamen
• 1937 – Maria Walewska
• 1939 – Ninotchka
• 1941 – Tvillingarna

José Jimenez


Utflykten till Varberg


Nu kan du titta på foto-filmen från vår fina tur till Varberg 16 september och även lite bilder från skördefesten på Stortorget i Laholm 17 september! Bara klicka på filmen här! 

/AC

PS: Vill du se fler filmer av och med sfi-studenter i Laholm så kan du skriva sökordet “sfilaholm” direkt på youtube.se


Vill ni lära er att virka och sticka ?


Hej !

 Rara har haft en idé att lära sig virka och sticka med andra personer från Laholms kommun. Så bestämde Aïda (från Grön Integration) och jag att vi måste organisera en kurs för alla intresserade. Vi träffade Ing-Marie Nilsson som bor i Laholms kommun och som är duktig för att virka och sticka. Hon är en jättesnäll kvinna som är glad att träffa nya människor och undervisa i virkat och stickat. Det kan bli en bra tid tillsammans.

Allt är gratis ! Ni behöver bara komma med ett leende och gott humör.

Vad måste ni veta  ?

Vem ? Denna aktivitet är öppen för alla människor som bor i Laholms kommun.

Var ? I grön Integrations kontor.

När ? Vi ska börja på onsdagen 5 oktober, kl 17.00. Om ni inte vet var det är, kan vi träffas utanför Arbetsförmedligens kontor kl 16.50.

Hur längre ? Ca 1 timme.

Det finns plats för bara 10 personer. Var snäll och skriva ditt namn på bloggen eller informera mig och Aïda direkt.

Om ni behöver mer information, kan du vara snäll och kontakta mig (mobiltelefon : 0720 206 98 96).

Tack !

Matthieu


24 timmar på gatan i Kathmandu


 Hej !

Child Watabarn Center Nepal (CWCN) är mer än en förening för gatubarn i Kathmandu : det är en familj. Jag har jobbat för en fransk hjälp organisation – PARTAGE – som är en partner av CWCN.

XDIN AB är ett  svensk företag som stödjer denna nepalesiska förening sedan 10 år ! Magnus Liljeqvist och David Ljungström kommer i samband med skolans 10 års jubileum att spendera 24 tim på gatan tillsammans med gatubarnen i Kathmandu för att bättre förstå deras vardag och behov. De delar med sig av sina erfarenheter och upplevelser via en blogg : http://24hkathmandu.com/.

Deras blogg är på svenska så jag tror att det kan bli intressant för alla.

Om ni behöver mer information om CWCN och veta mer om deras underbara jobb, kan ni kontakta mig eller XDIN AB.

Tack !

Matthieu